Przepisy kulinarne

Świąteczne pierniki

Pierniki to specjał, bez którego niejeden z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczny zapach cynamonu i goździka, roznoszący się po całym domu stwarza wspaniały świąteczny klimat. Przygotowanie domowych pierników nie jest wcale tak skomplikowane i pracochłonne jak mogłoby się niektórym wydawać. Wystarczy odrobina wolnego czasu i dobrych chęci.

 

 

Przedstawiamy sprawdzony przepis na pyszne i mięciutkie a zarazem chrupiące świąteczne pierniczki nadesłane przez jedną z mieszkanek naszego miasta - panią Cecylię.

 

Składniki do przygotowania ciasta:

 

- 5 jajek

- 1,5 kg mąki

- 4 łyżki kakao

- 4 przyprawy do piernika (np. dr. Oetcker – opakowanie 40g)

- 1 słoik sztucznego miodu (375 ml)

- 3 małe proszki do pieczenia

- 4-5 łyżek 18% gęstej śmietany

- 35 dkg cukru

- 2 łyżki sody

- 1 kostka masła

- 1 kostka margaryny

 

Do dużego garnka wkładamy masło i margarynę, delikatnie je topimy i dodajemy cukier, kakao i przyprawy do piernika. Wszystko razem mieszamy tak aby utworzyła się jednolita konsystencja. Gdy trochę ostygnie dodajemy miód.

 

Odstawiamy przygotowaną masę do wystygnięcia, po czym dodajemy resztę składników: żółtka, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą – na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka.

 

 

Utworzoną masę pozostawiamy w garnku w temperaturze pokojowej na około jedna godzinę. Następnie ciasto wyciągamy na stół posypany mąką i wyrabiamy ręcznie. Masę dzielimy na nieduże części i przy pomocy wałka (tj. śląskiej nudelkuli ) rozwałkowujemy na kilkumilimetrowy placek (grubość wedle uznania) z którego przy pomocy foremek wycinamy pierniki.

 

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 160 stopni + termoobieg, w przypadku jego braku podnosimy temperaturę do 180 stopni. Pierniczki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 6-10 minut w zależności od grubości ciasta.

 

Ostatnim etapem jest zdobienie upieczonych pierników lukrem czekoladowym bądź waniliowym. Polewę można opruszyć np. płatkami kokosowymi, migdałami itp. Podczas tego etapu nieoceniona może być pomoc najbliższych domowników, którzy mogą wspólnie miło spędzić czas przy dekorowaniu upieczonych pierniczków.

 

Życzymy smacznego!



Dodano: 12-12-2011
Odsłon: 4047

  
Obecna ocena: 3.36, głosów: 33
Oceń zasób:
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.

Komentarze

  • połowa tłuszczu i bez tego proszku tylko soda i wystarczy
  • spróbowałam i wyszły pyszne pierniczki dziekuje za przepis