Basen

Lodowisko


    Dzisiaj jest Data pl v0.2 - by KESS poniedzialek, 22 pazdziernika 2018 r.
    Imieniny obchodzi: Halki, Filipa, Przybysawa
    Apteka dyzurujaca: Alga , ul. Marka Prawego 9
Nie masz konta? Zarejestruj sie
Masz konto? Zaloguj sie

Strona główna
Aktualności
Ogłoszenia
Forum
Imprezy
Katalog firm
Galeria
Menu online
Mapa Strzelec
Dyżury aptek
Kamera online
Kontakt
  Rankingi
  Czynne do?
  Poradniki
Przepisy
Praca PUP
Fajne gierki
Taxi
Koscioły
Msze Góra
Helios Opole
Wyniki Lotto
Katalog Stron


Aktywne tematy na forum
 wejdz na forum
DJ Strzelce Opolskie
Strzelecka Sonda
Czy imprezy muzyczne na "Rybaczówce" to dobry pomysł ?
Tak
Nie
Kamera online
 
 
Pomysł na weekend

Skalne miasto w Czechach Skalne miasto w Czechach
Skalne Miasto - właśnie taką i...
Mapa Strzelec Opolskich (plan)


Wyszukiwarka strzeleckich ulic
Ostatnio dodane firmy

Shark Team Mechanika Samochodowa
Zapraszamy do nowo otwartego warsztatu samochodowego przy ul. Matejki 13 na: -naprawy główne i bieżące -Diagnostyke komputero...
Szczegóły firmy

DORIS SIMON
Przedsiębiorstwo odzieżowe DORIS SIMON działa na rynku od 1994r. Specjalizujemy się w szyciu garniturów, marynarek, spodni wizyt...
Szczegóły firmy

Biuro Usług Geodezyjnych Karol Szydło
Mapa do celów projektowych Tyczenie obiektów budowlanych Inwentaryzacja powykonawcza Podział nieruchomości Wznowienie znaków...
Szczegóły firmy

DJ Strzelce Opolskie

Dekarstwo Kurek

Mallancia
Przepisy kulinarne

Przepis na pizze

Pizza to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by smaczną pizzę zrobić sobie samemu.

 

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 100 ml oleju
- 1/2 kostki drożdży
- szczypta soli

Drożdże zalewmy ciepłą wodą, można do nich dodać łyżeczkę cukru. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, olej i zalewamy wcześniej rozpuszczonymi drożdżami. Do mąki można również dodać garść płatków owsianych, szczyptę oregano, majeranku, słodkiej papryki, pietruszkę przez co nasze ciasto nabiera ciekawszego smaku.

 

 

(Ciasto wykładamy na blachę)

 

Z powyższych składników wyrabiamy ciasto, wkładamy do miski. Miskę przykrywamy np. talerzem - wkładamy ją do ciepłej wody na 10-15 minut co sprawi że ciasto ładnie wyrośnie. W czasie gdy ciasto wyrasta mamy czas na przygotowanie sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy

Aby przygotować sos bierzemy trzy łyżeczki przecieru pomidorowego, rozpuszczmy w niewielkiej ilości wody, dodajemy łyżkę oliwy i cukru. Wyciskamy 2 ząbki czosnku a całość przyprawiamy do smaku solą i przyprawami (np. maggi).

 

 

Powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym

 

 

Na ciasto kładziemy ser, wędliny, pieczarki itd.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blachę a jego powierzchnię smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Wybór składników które znajdą się na naszej pizzy zależy od nas. Może to być np. ser, szynka, kukurydza, papryka, oliwki, cebula, salami itd. Warto przeczytać jakąś ulotkę z profesjonalnej pizzeri i podpatrzeć kompozycje składników

Oczywiście nie powinno zabraknąć dużej ilości sera. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni. Czas pieczenia naszej pizzy
to około 15 minut. Pizza jest gotowa gdy jej spód się zarumieni.

 



Życzymy smacznego!



Dodano: 06-01-2012
Odsłon: 4485

  
Obecna ocena: 3.2, głosów: 30
Oceń zasób:
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.
Komentarze
rafał
10-01-2012, 20:26:16
a co te ciasto takie żółte, mode dodana jest kurkuma???

XXXXX
19-01-2012, 00:18:25
SORKI TO NAWET NIE JEST PODOBNE DO PIZZY

dami
21-01-2012, 19:30:55
no naserio przewarznie pizza jest okrągła a nie kwadratowa

zosia samosia
30-03-2012, 20:30:08
niezbyt oryginalny przepis, ten ser w takich kawałach na wierzchu?- nie było w domu tarki lub noźa?

kasch
10-05-2012, 12:00:20
a właśnie, że przepyszna

rafał
16-06-2012, 00:14:13
wygląda jakby pies to przeżuł i wypluł

Eka
17-09-2012, 01:24:17
Nie dobry przepis,sosu sie nie robi z przecieru, lepiej juz kupic gotowy, byle jaki, niz robic z przecieru, ser sie trze tarka, tak jak zosia napisala i nie polewa keczapem na wierzchu.....jak podawac przepisy na pizze, to trzeba zajrzec na kucharska stronke i go skopiowac!!

olek
02-12-2012, 12:01:18
fujjjj

janek
05-01-2013, 13:34:34
tego sie nieda jesc ochyda

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Zamknij