Pomoc w nowoczesnej kuchni
Worki do pakowania próżniowego stały się pomocnym narzędziem w nowoczesnych kuchniach. Znajdują uznanie zarówno w profesjonalnych, jak i domowych zastosowaniach. Wszystko to dzięki zdolności do przedłużania świeżości żywności. Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z opakowania. To natomiast znacząco spowalnia procesy psucia się żywności. Do tego worek próżniowy pomaga w zachowaniu jej smaku oraz wartości odżywczych.
Worki do pakowania próżniowego w różnych zastosowaniach
Istnieje kilka rodzajów worków do pakowania próżniowego. Każdy z nich jest bowiem dopasowany do różnych potrzeb użytkownika i rodzajów żywności. Jednym z najpopularniejszych są próżniowe worki zgrzewane. Są dostępne w różnych rozmiarach i grubościach. Dzięki czemu można bez trudu dobrać worek do wielkości pakowanych produktów. Są to idealne worki do mięsa, ryb i serów. Sprawdzają się też do przechowywania gotowych dań. Zgrzewanie zapewnia bowiem szczelne zamknięcie i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi.
Poza typowym przechowywaniem, można sięgnąć po woreczki do gotowania sous vide. Służą one do wolnego przygotowywania potraw w ściśle kontrolowanej temperaturze. Ten typ gotowania początkowo był stosowany jedynie w dobrych restauracjach. Obecnie wystarczy cyrkulator oraz worki sous vide, aby osiągnąć podobny efekt. Istotą całego procesu jest zachowanie aromatu potrawy, przez ograniczenie jej kontaktu z wodą. Taką barierę stanowią właśnie worki próżniowe.
Kolejnym zastosowaniem próżniowego pakowania jest proces sterylizacji bądź pasteryzacji. Opakowania sterylizacyjne są bowiem bardzo wygodne w użytku. Nie ma konieczności stosowania nieporęcznych pojemników. Wystarczy woreczek, który sam dopasowuje się do kształtu zawartości.
Worki do zastosowań profesjonalnych i domowych
Opakowania vacum stosuje się bardzo szeroko. W gastronomii takie worki pomagają często ograniczać marnowanie jedzenia. Pakowanie próżniowe zupy pozwala na jej wykorzystanie następnego dnia, bez utraty jakości. To też sprawdzony sposób na pakowanie dań na wynos. Restauracje korzystają też z worków do wcześniej wspomnianego sous-vide.
Gospodarstwa domowe również korzystają z pakowania próżniowego. Zgrzewarki można nabyć w atrakcyjnych cenach. Do tego jednorazowa inwestycja w urządzenie szybko się zwraca w postaci oszczędności na żywności. Natomiast woreczki próżniowe vacuum mogą stanowić jednocześnie opakowanie do mrożenia. To pozwala na korzystanie z sezonowych produktów przez cały rok bez utraty ich jakości.