Funkcjonalne opakowania

Pakowanie warzyw, to ważny etap dystrybucji. Jest konieczny w sprzedaży detalicznej oraz hurtowej. Worki do pakowania warzyw są potrzebne nawet w dostawie bezpośredniej od rolnika do klienta. Odpowiednie worki do pakowania oddziałują bowiem na świeżość produktów spożywczych. Producenci opakowań stosują więc nowoczesne rozwiązania. Takie, które odpowiadają na potrzeby różnych grup klientów.

Dlaczego odpowiednie worki do pakowania warzyw są ważne?

Worki do pakowania warzyw pełnią nie tylko funkcję ochronną. Sprawdzają się również w prezentacji i przechowywaniu produktów. Ich głównym zadaniem jest utrzymanie świeżości warzyw. Muszą więc zapewniać odpowiednią wentylację. Dobrze, jeśli minimalizują również ryzyko uszkodzeń podczas transportu. Właściwe opakowanie, to także istotny element marketingowy. Worki bio ze świeżą zawartością przyciągają uwagę klientów. Tym samym przyczyniają się do zwiększenia sprzedaży.

Materiały stosowane w produkcji worków

Opakowania do żywności powstają z różnych materiałów. Jednak opakowania do żywności producent wytwarza najczęściej z tworzyw sztucznych. Są bowiem wytrzymałe i elastyczne. Jednak coraz powszechniejsze są bio worki. Szczególnie dla produktów ekologicznych. Podkreślają bowiem zdrowy charakter produktu.

Jednym z najpopularniejszych rozwiązań są siatkowe worki polipropylenowe. Zapewniają bowiem doskonałą wentylację. Sprawdzają się więc do pakowania ziemniaków, cebuli czy marchwi. Siatka umożliwia swobodny przepływ powietrza. Zapobiega to gniciu i przedłuża trwałość warzyw.

Worki do pakowania warzyw z dobrą wentylacją

Jedną z najważniejszych cech worków do pakowania warzyw jest odpowiednia wentylacja. Warzywa nie mające dostępu do świeżego powietrza, szybko tracą świeżość. Wilgoć wewnątrz worka prowadzi natomiast do powstawania pleśni i gnicia. Dlatego worki do pakowania posiadają perforacje. Ewentualnie powstają z przewiewnych materiałów, takich jak wspomniane siatki.

Pojemne i ergonomiczne opakowania na warzywa

Worki do pakowania warzyw dostępne są w różnych rozmiarach. Możliwe jest więc ich dopasowanie do potrzeb konkretnej produkcji. W rolnictwie i hurtowniach często stosuje się worki o dużej pojemności. Standardem są opakowania 10, 25 czy 50 kg. Dla sprzedaży detalicznej popularne są worki mieszczące od 1 do 5 kg warzyw. Bywają to nawet niewielkie opakowania doypack. Mieszczą obrane warzywa do bezpośredniego spożycia.

Related Posts